sobota, 15 grudnia 2012

Z piekarnika .....



Kruche ciasteczka , pierogi jak za dawnych lat.



Oprócz ozdób świątecznych wskazane jest zająć się słodkimi dodatkami.
Na początek kruche ciasteczka , bardzo łatwe , pyszne i długo mogą poleżeć , mogą ale u mnie nigdy nie leżą.

Ciasteczka robię według przepisu mojej mamy:

Składniki:

400 dkg maki
kostka masła lub margaryny
3 żółtka (białek nie wyrzucamy -będą potrzebne)
3 łyżki śmietany 18%
5 dkg drożdży
1 łyżeczka octu
Z podanych składników zagnieść ciasto , odstawić na pół godziny.
Wałkować placki , na grubość ok. 1 cm.
Foremkami wykrawać ciasteczka , smarować roztrzepanym białkiem i maczać w cukrze.
Układać na papierze do pieczenia i piec do zarumienienia. 






Zostało mi trochę drożdży i białek więc rozczyniałam na pierogi takie jak robiła moja babcia.
Podzieliłam na 3 części , posmarowałam dżemem z jabłek i tak oto wyglądają.





Składniki:
5 szkl. maki
50 dkg masła
2 szkl. mleka
80 dkg drożdży
3/4 szkl. cukru
szczypta soli
Robimy jak tradycyjne cisto drożdżowe a gotowe pierogi smarujemy białkiem.


Życzę udanego weekendu!
 Dziękuję za odwiedziny u mnie.
Pozdrawiam, serdecznie!
Asia

8 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie kruche ciasteczka:))Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. za tego pieroga dałabym się pociąć i posolić...
    ciastka kruche najlepsze

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wpadłam z rewizytą!!Pachnie w całym kompie:))))Twoje róże w czołówce sprawiły,że odleciałam do lata:)Pozdrowionka cieplutkie:DDDDD

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale apetycznie wyglądają:)We wtorek też spróbujemy upiec sobie takie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wow! ale pyszności :) chętnie bym się poczęstowała ...
    dziękuję za odwiedziny na moim blogu i miłe słowa :)
    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pamietam te kruche ciasteczka z dziecinstwa.Moja mama takie piekla.Odgapiam przepis:)

    OdpowiedzUsuń