czwartek, 30 maja 2013

Rabarbarowa inspiracja - ciasto drożdżowe z rabarbarem

Sezon rabarbarowy trwa , moja propozycja to ciasto drożdżowe z rabarbarem.



Rabarbar usmażyłam bo taki najbardziej mi smakuje.

Smażony rabarbar
3/4 szklanki cukru rozpuściłam na małym ogniu z odrobiną wody  a następnie wrzuciłam ok 1 kg obranego  i pokrojonego rabarbaru. Smażyłam aż powstała jednolita gęsta masa.


 

Ciasto drożdżowe :

660 dkg mąki,66 dkg masła,130 dkg cukru,2 jaja ,20 g świeżych drożdży,360 ml mleka,

Ciasto robimy jak wszystkie ciasta drożdżowe, dla mnie  w tych proporcjach wychodzi najlepsze.


Na blachę wyłożyłam  większą  część ciasta , na to  lekko ostudzony rabarbar a na wierzchu ułożyłam kratkę z pasków ciasta.





Do piekarnika na 20 -30 minut , temperatura ok. 180 °C.



Polecam ,bardzo smaczne z niecodziennym smakiem rabarbaru ciasto do kawki  w dzień Bożego Ciała.



6 komentarzy:

  1. Oooo, mój rabarbar mizerny ale wytnę mu kilka łodyg i zesmażę! Pamiętać trzeba, że liście rabarbaru są trujące...
    BUźka!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda znakomicie :-)aż ślinka leci

    OdpowiedzUsuń
  3. Alez ono wygląda..az ślinka cieknie:))

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda obłędnie :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. jaka głodna sie zrobiłam!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam rabarbar - w każdej postaci ,szczególnie w postaci ciasta..:)mniam!

    OdpowiedzUsuń