Kruche ciasteczka , pierogi jak za dawnych lat.
Oprócz ozdób świątecznych wskazane jest zająć się słodkimi dodatkami.
Na początek kruche ciasteczka , bardzo łatwe , pyszne i długo mogą poleżeć , mogą ale u mnie nigdy nie leżą.
Ciasteczka robię według przepisu mojej mamy:
Składniki:
400 dkg maki
kostka masła lub margaryny
3 żółtka (białek nie wyrzucamy -będą potrzebne)
3 łyżki śmietany 18%
5 dkg drożdży
1 łyżeczka octu
Z podanych składników zagnieść ciasto , odstawić na pół godziny.
Wałkować placki , na grubość ok. 1 cm.
Foremkami wykrawać ciasteczka , smarować roztrzepanym białkiem i maczać w cukrze.
Układać na papierze do pieczenia i piec do zarumienienia.
Zostało mi trochę drożdży i białek więc rozczyniałam na pierogi takie jak robiła moja babcia.
Podzieliłam na 3 części , posmarowałam dżemem z jabłek i tak oto wyglądają.
Składniki:
5 szkl. maki
50 dkg masła
2 szkl. mleka
80 dkg drożdży
3/4 szkl. cukru
szczypta soli
Robimy jak tradycyjne cisto drożdżowe a gotowe pierogi smarujemy białkiem.
Życzę udanego weekendu!
Dziękuję za odwiedziny u mnie.
Pozdrawiam, serdecznie!
Asia
Bardzo lubię takie kruche ciasteczka:))Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńale bym pochrupała:))))
OdpowiedzUsuńza tego pieroga dałabym się pociąć i posolić...
OdpowiedzUsuńciastka kruche najlepsze
pozdrawiam
Wpadłam z rewizytą!!Pachnie w całym kompie:))))Twoje róże w czołówce sprawiły,że odleciałam do lata:)Pozdrowionka cieplutkie:DDDDD
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wyglądają:)We wtorek też spróbujemy upiec sobie takie:)
OdpowiedzUsuńAle pysznosci :))
OdpowiedzUsuńwow! ale pyszności :) chętnie bym się poczęstowała ...
OdpowiedzUsuńdziękuję za odwiedziny na moim blogu i miłe słowa :)
pozdrawiam serdecznie :)
Pamietam te kruche ciasteczka z dziecinstwa.Moja mama takie piekla.Odgapiam przepis:)
OdpowiedzUsuń