czwartek, 15 listopada 2012
Witam serdecznie po dłuuuugiej przerwie , mam nadzieję ,że mój powrót nie będzie chwilowy.
Pasztet z Dyni (mięsno -warzywny)
Pasztet dietetyczny
Lubię eksperymentować w kuchni.
Jest taka teoria z którą się zgadzam , głosi ona ,że bardzo ważna w naszym żywieniu jest różnorodność , czyli powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi jak najwięcej urozmaiconych produktów ponieważ każdy z nich zawiera inny skład mikroelementów , które w dużej mierze sterują pracą naszego organizmu.
Dlatego mój pasztet zawiera sporo składników z różnych grup:
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 0,5 kg wątróbki drobiowej
- ok 30 dkg drobnej fasolki
- pół selera
- 2 duże cebule
- 0.5 kg obranej dyni
- 2 jaja
- kilka suszonych prawdziwków
- natka pietruszki
- przyprawy do smaku
Kolejność
Fasolkę dzień wcześniej namoczyć i ugotować , resztę składników ugotować w małej ilości wody w następującej kolejności : filet z kurczaka , grzybki i warzywa później wątróbka .
Po ostudzeniu i odcedzeniu wszystko zmiksowałam , dodałam jaja i przyprawy.
Gotową masę wylałam na blaszki i do piekarnika na godzinę w 180 C.
Można jeść do woli - "zero" tłuszczu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Witam serdecznie po długiej nieobecności:))
OdpowiedzUsuńOooo. powitanko, super przepis!
OdpowiedzUsuńA TY tu nam tylko o tych mikroelementach piszesz...a co tam w ogrodzie? :-)))
To żart, ale może pościk kolejny będzie niebawem ;-))
pozdrowionka!!
Oj,dłuuuugo Cie nie było :))Pasztecik wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam po wyróżnienie http://martunia84.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń