Dzisiaj szybciutko zapiszę sobie przepis sciągnięty od Sabi.
Pomyślałam ,że to dobry sposób na umieszczenie wypróbowanych przepisów kulinarnych aby zawsze je mieć pod ręką. .Nie będę musiała tracić czasu tak jak to się dzieje zazwyczaj na przeszukiwanie mojej szuflady z przepisami . Bułeczki wychodzą mięciutkie i pyszniutkie a w dodatku są razowe.
Razowe bułeczki:
4 łyżki serka kremowego - dodałam Twaróg aksamitny Dr. Oetkera
200 ml wody
350 g mąki pszennej 500
100 g mąki pszennej graham 1850
garstka suszonego oregano- ja zapomniałam
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
25 g masła
20 g świeżych drożdży
do posmarowania: żółtko
do posypania: słonecznik lub inne ulubione ziarna , ja posypałam sezamem i siemieniem lnianym.
Wszystkie składniki mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięci (ok 1,5 h) następnie formujemy bułeczki o wybranym kształcie , jeszcze z pół godziny zostawiamy do wyrośnięcia , smarujemy jajkiem i do piekarnika .
Chciałam kiedyś piec chleb, oglądałam nawet maszyny do pieczenia, ale za bardzo lubię pieczywo, by mieć je w domu.
OdpowiedzUsuńPo prostu nie mogę się wtedy powstrzymać.
Wygladaja bardzo zachęcająco i apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSliczne zawijaczki- miło, że smakowały...U mnie dziś razowy chlebek- "automatyczny" ale pyyyszny :-)
OdpowiedzUsuń