środa, 19 października 2011

Kwaśny i aromatyczny

Opowiem Wam o jednym z moich ulubionych dodatków w kuchni.
Dzisiaj w roli głównej : ocet winny, dodaję go niemal do każdej sałatki i surówki.
Zazwyczaj wzbogacam go różnymi  aromatycznymi dodatkami, wypróbowałam już: czosnek, bazylię oraz ostrą papryczkę chili. Robi się go bardzo prosto, zalewam wybrane dodatki i czekam aż nabierze aromatu. Jest jedna ważna zasada zioła muszą być w całości zanurzone w occie , gdyż mogą zapleśnieć.



Ocet z bazylią. zrobiłam ponad miesiąc temu więc mogłam go wykorzystać do sałatki greckiej , którą mogłabym jeść codziennie. Świeże pomidorki, ogórki i sałatę z dodatkiem sera feta i oliwkami skropiłam dodatkowo oliwą z oliwek  posoliłam i popieprzyłam  świeżo zmielonym pieprzem i gotowe.
Szkoda ,że sezon na świeże nasze polskie warzywa już się kończy.



2 komentarze:

  1. Jak cudnie wyglądają te słoiczki...mmm a grecka sałatka zapewne wyborna:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń